Talon suunnittelu

 

Esisuunnittelu

Talon pohjaratkaisua ja ulkonäköä on suunniteltu aluksi omin voimin ottaen vaikutteita eri talovalmistajien mallistoista. Keskeisinä suunnittelun perusteina ovat olleet tilava, kahden kerroksen korkuinen, olohuone sekä tilava keittiö ja siihen liittyvä ruokailutila. Eri tilat on pyritty alusta alkaen mitoittamaan väljiksi. Aiempi asuminen ahtaissa asunnoissa on jättänyt omat jälkensä ajattelutapaan. Talolle on pyritty antamaan myös ilmettä joka erottaa sen valmisratkaisuista.

Suunnitelmassa on huomioitu myös ilmansuunnat siten, että keittiö saa osakseen idästä nousevaa aamuaurinkoa kun taas olohuone nauttii ilta-auringosta. Makuuhuoneita on pyritty sijoittamaan pohjoisen ja idän suuntaan.

 

Arkkitehtisuunnittelu

Useamman oman luonnoksen jälkeen oman ajattelun rajoitukset tulivat vastaan ja talo oli myös liian suuri rakennusoikeuden määrään nähden. Niinpä oli aika pyytää avuksi ammattilainen. Muutaman eri vaihtoehdon katsastamisen jälkeen valinta osui Lammi-Kivitalojen suosittelemaan rakennusarkkitehti Jukka Ulviseen. Hänen töitään oli esillä Lammi-Kivitalojen esitteissä ja niille oli luonteenomaista tyylikkyys ja konstailemattomuus. Näkemissäni malleissa tilat oli suunniteltu toimiviksi. Jukka Ulvinen osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi. Hän paranteli suunnitelmaa ja poisti ylimääräisiä neliöitä saaden lopulta mahdutettua talon rakennusoikeuden mukaiseksi toiminnallisuutta ja pikantteja yksityiskohtia kadottamatta.

Jukka kuunteli erinomaisen hyvin asiakkaan toivomuksia ja sitten toteutti ne suunnitelmaan.

Jälkikäteen olen kuullut rakentamisen ammattilaisten toteavan Ulvisen suunnitelmissa olevan myös sen hyvän puolen, että ne on mahdollista toteuttaa järkevästi. Tästä on myöhemmin työmaalla iso etu.

 

Oman kodin toteutustapa

Tässä vaiheessa oman kodin rakentamiselle oli vielä kaksi vaihtoehtoista toteutustapaa. Voisin joko rakennuttaa omaan suunnitelmaan pohjautuvan, räätälöidyn talon, tai ostaa muuttovalmiin talopaketin. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat hyvät puolensa.

Muuttovalmista talopakettia puolsi helppo toteutus – talotehdas urakoisi talon muuttovalmiiksi ja luovuttaisi avaimet muuttopäivänä. Tämän helpommin omaa uutta pientaloa tuskin voi hankkia.

Muuttovalmiin talon huonona puolena pidin niiden energiatehottomuutta. Talot täyttivät luonnollisesti viranomaisten vaatimukset, mutta niillä oli vielä pitkä matka energiatehokkuuteen sanan varsinaisessa merkityksessä. Tältä osin tilanne varmasti muuttuu kuluttajan kannalta parempaan suuntaan vuonna 2012 voimaan astuvien uusien rakentamismääräysten myötä.

Oman suunnitelman toteuttamisen osalta olin jo tullut siihen tulokseen, että haluaisin rakennuttaa energiatehokkuudeltaan passiiviluokkaan menevän talon. Perusteluina tälle olivat asumisviihtyvyys sekä hyvä energiatehokkuus ja sitä kautta edulliset asumiskustannukset myös tulevina vuosina.

Oman suunnitelman toteuttamisen huonona puolena pidin riskejä kustannusten ja toteutustavan valinnan onnistumisen suhteen.

Käytännössä pystyisin tekemään päätöksen toteutustavasta vasta käytyäni pankin kanssa rahoitusneuvottelut ja saatuani sitovia tarjouksia eri talotoimittajilta.

 

Talotoimittajan valinta

Vaihtoehtoina oli siis, joko toteuttaa räätälöity talo omaan suunnitelmaan pohjautuen, tai ostaa muuttovalmis talopaketti.

Muuttovalmiiden talopakettien osalta olin jo valinnut kolme toimittajaa, joiden mallistosta näyttäisi löytyvän noin 170 neliömetrin kokoinen mukava vaihtoehto. Nämä toimittajat olivat Kastelli-Talot, Omatalo ja Design-talo.
Pari päivää talomalleja katseltuani päätin pudottaa Desing-talon pois joukosta, koska olisin halunnut sen malliin pari muutosta ja näytti siltä, että niiden toteuttaminen ei onnistuisi.

Keskityin siis neuvottelemaan muuttovalmiin talon hankinnasta Kastellin ja Omatalon kanssa.
Sain molemmilta tarjouksen talosta tarvittavine hintatietoineen. Pyysin molemmilta valmistajilta myös tietoja ehdotetun kokoonpanon energiatehokkuudesta ja sitä kautta asumiskustannuksista.
Omatalon edustaja lähetti pyytämäni tiedot sähköpostissa, mutta hieman yllättäen Kastellin edustaja kieltäytyi ilmoittamasta tietoja vedoten siihen, että energiankulutus on tapauskohtaista ja riippuu mm. talon sijainnista ja asumistottumuksista.
Kerroin edustajalle ymmärtäväni tämän, mutta että hänen näkemyksensä kuulosti mielestäni samalta kuin automyyjä kieltäytyisi ilmoittamasta ostajaehdokkaalle auton polttoaineen kulutusta vedoten siihen, että se riippuu ajo-olosuhteista ja ajotavasta. Kastellin edustaja piti kiinni näkemyksestään, joten jouduin tiputtamaan hänen edustamansa talonmerkin pois vaihtoehtojen joukosta, koska en halunnut tässä mielessä ostaa ”sikaa säkissä”.
Muuttovalmiista taloista käypäiseksi vaihtoehdoksi jäi siis Omatalo, jonka malli oli mielestäni hyvä ja siihen oli mahdollista toteuttaa tarvittavat pikkumuutokset helposti.

Oman suunnitelman passiivitasoisen toteutuksen osalta olin viehättynyt Kuopion asuntomessuilla käydessäni Passiivikivitalot.fi-valmistajan konseptiin, jossa talon runko pystytetään muottiharkoista, joiden sisään valetaan betoni. Menetelmällä pystytään rakentamaan kustannustehokkaasti räätälöity ja energiatehokas pientalo. Passiivikivitalojen taustalla toimii aikanaan Lammi-Kivitalot –yrityksen luonut Esa Tommola, joten uuden tulokkaan taustajoukot vaikuttivat asiansa osaavilta.

Passiivikivitalot.fi:n kilpailijaksi nostin Luja-Talon, jonka materiaaleilla pääsisi myös passiiviluokan toteutukseen. Hintavertailu näiden kahden välillä osoitti kuitenkin Passiivikivitalot.fi:n toteutustavan olevan merkittävästi edullisempi. Hinta-arvioiden perusteella minulle jäi se vaikutelma, että saisin sillä hetkellä arvoidulla budjetillani Luja-Taloon vain perustukset ja rungon, mutta Passiivikivitalo.fi-talooni myös sisäpinnat ja LVIS-urakat. Vertailukohta oli vuonna 2010 tarjolla ollut Luja-Talon elementtitotetutus. Heidän harkkototeutuksensa olisi tullut edullisemaksi, mutta minulle annettujen tietojen mukaan sillä ei pystynyt toteuttamaan passiiviluokkaan menevää taloa.

Kävin ennen päätöksen tekemistä tapaamassa Passiivikivitalojen Jussi Pajulahtea ja Esa Tommolaa, ja kävimme samalla katsomassa yhtä rakenteilla olevaa kohdetta. Tapaamisen jälkeen tulin vakuuttuneeksi heidän konseptinsa eduista niin itse rakentamisen helpomman toteutuksen kuin kustannustehokkuuden kannalta. Pohdittuani asiaa muutaman päivän päätin alkaa rakennuttamaan oman suunnitelman mukaista passiivitaloa, jonka talopaketin toimittaisi Passiivikivitalot.fi.

Olimme sopineet Passiivikivitalojen kanssa siitä, että talostani tule heidän referenssikohteensa, joten päätin pyrkiä toteuttamaan talon mahdollisimman pitkälle heidän konseptinsa mukaisesti. Itse talon rungon toteutustavan lisäksi merkittävä päätös oli käyttää Tulilattia-lämmitysjärjestelmää, jonka hyvinä puolina pidän mm. mahdollisuutta hyödyntää paljon uusiutuvaa energianlähdettä, eli tässä tapauksessa puuta, sekä lämmitysjärjestelmän kohtuullisen edullista hintaa. Olisin joka tapauksessa hankkinut taloon reilun kokoisen takan ja mielestäni sain takan ja lämmitysjärjestelmän maksamalla pari tonnia pelkkää takkaa enemmän.


Tänne lisätään myöhemmin tietoa rakennesuunnittelusta, LVI-suunnittelusta, sähkösuunnittelusta sekä keittiö- ja kiintokalustesuunnittelusta.

Tänne ilmestyvät myös talon pohjapiirrustukset ja julkisivukuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti